Helaas hoor ik het steeds meer om mij heen. Contracten worden niet verlengd, banen opgezegd als gevolg van de coronacrisis. In een tijd als deze kan het goed zijn dat je (straks) ineens zonder werk zit. Of misschien heb je nog steeds dezelfde baan, maar vraag je je steeds vaker af wat je in hemelsnaam nog doet bij je huidige werkgever nu je er zo ver vandaan bent. Een crisis is confronterend. Het vele thuis zijn en werken bijvoorbeeld, kan heerlijk zijn. Maar evengoed kan het een flinke stressor zijn. Een snelkookpan waarin je gespannen raakt van het vele schakelen tussen online en offline, je geliefde, je kinderen, je werk.. En dat alles op de vierkante meter. Dan kan je ineens merken dat je baan je niet meer lekker zit, en dat dat misschien al een tijdje zo was. De scheuren in het eens zo mooie plaatje beginnen zichtbaar te worden. Gek genoeg een mooie kans om de balans op te maken. Hoe kijk jij nu met wat meer afstand dan anderhalve meter naar je baan? Klopt het nog?
De neiging die de meeste mensen hebben als ze niet lekker in hun baan zitten of geen baan meer hebben, is zoeken naar een nieuwe baan. Logisch, zou je zeggen. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo handig. Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg, alleen in een ander kantoorpand aan de overkant. Denken vanuit de oplossing, in dit geval die andere baan, is niet de beste zet. Maar wat dan wel? Het in kaart brengen van wat je verlangens zijn (je dromen), wat je goed kan (je talenten) en wat de echte dealbreakers of -makers zijn (randvoorwaarden), geeft je overzicht en richting. Pas als je dat weet, kan je goed jouw persoonlijke koers bepalen. En die zou je wel eens tot een geheel andere oplossing kunnen brengen, eentje die veel beter past bij wie je nu bent.
Ik neem je daarom graag mee in het loopbaankompas. Een handig hulpmiddel om je eigen werksituatie eens goed te bekijken, en opnieuw richting te bepalen. Of je nu in between jobs bent of zo je twijfels hebt over je huidige functie. Met het loopbaankompas maak je als het ware een eigen navigatiesysteem. Het kompas geeft je inzicht in wat er nodig is voor je volgende stap, en helpt je richting te bepalen op werkgebied. Daarmee kom je werkelijk een stap dichterbij jezelf en meer richting werk waar je je thuis voelt, ook als je straks niet meer vanuit huis aan het werk bent.
Willen (dromen & waarden)
Het loopbaankompas bestaat uit 3 componenten, te beginnen bij ‘willen’. Wat wil je echt? Wat is je grootste verlangen als het om werk of je carrière gaat? Waar droom je van? Wat maakte je als kind altijd al blij? Bij dit punt van de driehoek gaat het om het in kaart brengen van je dromen én dieperliggende waarden. Ieder van ons leeft het liefst volgens zijn eigen set van waarden. Dat geeft rust. Bij de één staat vrijheid hoog in het vaandel en bij de ander wellicht rechtvaardigheid of samenwerken, iets volbrengen als een team. Als je vanuit je waarden denkt, verbreed je je mogelijkheden en wordt tevens in één keer duidelijk welk werk of werkomgeving wel of niet past. Zo snap je dat als zorgzaamheid hoog bij jou in het vaandel staat, je je als ICT’er wellicht meer thuis zal voelen bij een zorgverzekeraar dan bij een commerciële dienstverlener die mensen luxe producten verkoopt.
Kunnen (talenten)
Naast dat je waarden en dromen vormgeven aan wat je zou willen en wat zou passen bij jou, is het natuurlijk ook van essentieel belang dat je weet of je ergens talent voor hebt of niet. Dus als je als ICT’er droomt van een baan als cateraar, zou het kunnen dat je hobby koken is of je hebt nog een hoop bijscholing nodig. Dat kan natuurlijk een optie zijn. Op dit punt krijg je in ieder geval zicht op je (verborgen) talenten en valkuilen, en kan je bijvoorbeeld ontdekken dat er eerst nog een opleiding nodig is als volgende stap. Een goede manier om daar breder zicht op te krijgen, is het bespreken met goede en oude bekenden. Vraag gewoon eens wat zij als een waardevol talent van jou beschouwen of valkuil, en zet dat op een rijtje.
Moeten (randvoorwaarden)
Tot slot zijn randvoorwaarden niet geheel onbelangrijk. Als je goed in kaart hebt wat je wil, wat je past en wat je kan en niet kan, ga je je randvoorwaarden vaststellen. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld het minimum salaris dat jij nodig hebt om op een prettige manier te kunnen leven, de maximale reisafstand die jij bereid bent af te leggen voor je werk, maar ook een hele boel andere zaken waar je misschien niet zo snel aan denkt. Hoe graag zit jij op de ‘verplichte’ vrijdagmiddagborrel iedere week? Met andere woorden, welke regels of afspraken in de sociale omgang met je collega’s zijn voor jou essentieel? Dus als het gaat over samenwerken, wat is dan voor jou een echte dealmaker of -breaker? Daarmee schuurt het weer aan tegen je waardensysteem (vrijheid, samenwerken, etc..) en zo kan je iedere keer ook weer de link leggen met de verschillende hoeken.
Als coach vind ik het een prachtig proces om samen met iemand naar een loopbaanvraagstuk te kijken. Met de driehoek komt veel in beeld in een paar sessies, wat je een gevoel van grip op de situatie geeft. Naast dat het een praktisch hulpmiddel is, brengt het ter loops ook mooie vraagstukken naar boven die zicht geven op je blokkades. Want er is altijd iets waardoor je nu nog niet op die plek zit waar je wil zijn, anders had je er al gezeten toch? Wat houd jou tegen om te gaan voor je verlangens en je intuïtie te volgen? En is dat wat je tegenhoudt, werkelijk waar?
Ik help je graag daar helder zicht op te krijgen, blokkades op te heffen en de boel eens flink op te klaren. Dan kan je ook werkelijk die authentieke keuze maken, en die baan of opleiding vinden die bij je past op dit moment in jouw leven. Zo kan je de coronacrisis, en de plek waar jij nu daarbinnen staat workwise, zien als een kans. Je kan de scheuren zien, en tegelijkertijd het licht dat daardoorheen naar binnen schijnt. Of zoals een welbekend oud staatsman eens zei: ‘Never waste a good crisis’.